En analyse av «avgi»-vilkåret i Grunnloven § 105
582/2024

En analyse av «avgi»-vilkåret i Grunnloven § 105

Særlig om overføringselementets betydning

MarIus No. 582

Sjørettsfondet
Nordisk institutt for sjørett
Universitetet i Oslo

© Sjørettsfondet, 2024

ISSN: 0332-7868

Sjørettsfondet

University of Oslo

Scandinavian Institute of Maritime Law

P.O. Box 6706 St. Olavs plass 5

N-0130 Oslo

Norway

Phone: 22 85 96 00

E-mail: sjorett-adm@jus.uio.no

Internet: https://www.sjorettsfondet.no/

Editor: Professor dr. juris Trond Solvang –

e-mail: trond.solvang@jus.uio.no

Digital Publishing: Aksell AS

Forord

Denne avhandlingen er i det vesentlige lik masteroppgaven jeg skrev i perioden som vitenskapelig assistent ved Nordisk institutt for sjørett, tilknyttet forskergruppen i naturressursrett og prosjektet «Ekspropriasjons- og fast eiendoms tingsrett». Det er gjort noen endringer i overskrifter, i tillegg til noen språklige og mindre innholdsmessige endringer.

Avhandlingen er aujourført per leveringsdatoen 3. juni 2024. Av relevant juridisk teori utgitt i perioden mellom levering og publisering vil jeg særlig nevne Stavang/Stenseth (2024): Fast eiendoms tingsrett. 2. utg., Oslo: Gyldendal Juridisk, og Smith (2024): Konstitusjonelt demokrati. 6. utg., Bergen: Fagbokforlaget.

Det er mange jeg ønsker å takke. En stor takk til min veileder Endre Stavang – tusen takk for alle tipsene og rådene, engasjementet for prosjektet, og for oppmuntringene til å forske. Takk til Geir Stenseth for å ha introdusert meg for temaet, og for innspill underveis i prosjektet. Takk til Kirsti Strøm Bull for innspill og samtaler om de samerettslige delene av oppgaven, og til Ivar Alvik for samtaler om oppgavens tema underveis og for innspill til oppgavens konklusjoner. Takk også til Thomas Andersen hos min nåværende arbeidsgiver Brækhus Advokatfirma for innspill til disposisjonen og oppgaven tidlig i arbeidet.

Jeg ønsker å takke alle mine tidligere kollegaer ved Nordisk institutt for sjørett for et lærerikt og svært hyggelig arbeidsmiljø, og til naturressursgruppen for muligheten til å innlede naturressurslunsj. Takk til Felix Engesmo for utallige samtaler og kaffepauser underveis i året som vitenskapelige assistenter, til Julie Lea Søderblom for korrekturlesing av oppgaven, og til Anna Aamo for tips og råd til muntlig eksamen.

Til slutt vil jeg rette en stor takk til mine foreldre Truls og Cecilie, og min lillebror Magnus, for all hjelp, støtte og oppmuntring gjennom arbeidet.

Drammen, 26. august 2024.

Fredrik Heslien